Ma kezdtem hozzá a blog íráshoz, csak úgy.
Legfőképpen a kedvenceimről, az állataimról , kertről a növényeimről, sütés-főzésről. szeretnék írni. De ezenkivül mindenről, ami eszembe jut.
A falkám.
Ma megvolt az évi első grillezésünk a családdal. Millék találták ki, nagyon jó ötlet volt és az időjárástól tettük függővé. Nehezen akar megjönni a jó idő. Az erős szél sem tartott vissza bennünket és nagyon jól sikerült, finom lett.( Mill és Milltimi érdeme) Hiába faszénen mindennek más ize van. Persze nem a teraszon ettünk.Mivel mindenki fogyózik, csak salátákat csináltam a csirkehús mellé. Desszertnek epres, szedres smoothie-t mixeltem.Sajnos képet semmiről nem csináltam, Dugó lefoglalta a figyelmünket, őt tanítottuk begyújtani a faszenet.
Viszont itt van egy neten talált, gyorsan és egyszerűen készíthető, kenyér receptje, amit a múlthéten sütöttem. Ropogós héjjal, napokig friss marad. Semmi tartósító és adalék anyag.
Dagasztás nélküli fehérkenyér
70 dkg rétes fehérliszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt (én többet tettem)
3 kávéskanál só
2,5 deka rendes élesztő
1 evőkanál méz
1 dl kefir
5 dl meleg víz
2 evőkanál étolaj
Elkészítés :
- Kimérem a lisztet, belekeverek 3 kávéskanál sót
- Kimérem a folyadékot: 5 dl vizet megmelegítek, beleöntöm az 1 dl kefirt, bele az 1 evőkanál mézet és belemorzsolom az élesztőt, belekeverek 2 evőkanál étolajat.
- A lisztet kicsit előmelegítem a mikróban, majd fakanállal kevergetve beleöntöm a folyadékot, mihelyt összeáll, már nem dagasztom tovább, hanem meglisztezem, letakarom a tálat és duplájára kelesztem. (nekem már 1 óra 10 perc elég volt).
- Ekkor bekapcsolom a sütőt 210 fokra légkeverésesen (hagyományos sütőt 230-240 fokra) és beteszem a jénai formámat fedővel forrósodni.
- Erősebben lisztezett deszkára kiborítom óvatosan a tésztáját, kicsit óvatosan kihúzogatom négyzet alakúra (de nem gyúrom át), és hajtogatom fölülről félbe, alulról rá, majd oldalról is félbe, másik oldalról is rá. Megfordítom, hogy alul legyen a hajtogatott fele (az megy a forma aljába).
- Tetejét meghintem kis liszttel, teszek rá három bevágást, belepottyantom a forró formámba, befedem, és sütöm 10 percig 210 fokon, majd letakarékolva 180 fokra még 45 percig. Az utolsó negyedórára már levettem a fedelét.
Így sikerült...
Reggel, PÁgitól kapott fügéimet tanulmányoztam és mivel semmi életjelet nem mutatnak, kétségbeesve írtam a Nagykertésznek, hogy most mivan. Megnyugtatott, még minden alszik ebben a hidegben. Sajnos semmi tapasztalatom a dugványozással, ez az első próbálkozásom.
A tavat is szeretném kibővíteni egy csobogóval , a fejemben már megvan,de a fagyos vízbe nem vagyok hajlandó nyúkálni.
Jó hétvége volt, csak már jönne az igazi tavasz! Holnap meló.